Carina Blid

Att tillhöra en familj, de människor man är uppväxt med, innebär att man förväntas följa regler, såväl uttalade som outtalade. Kommer de reglerna ur en osund kultur riskerar vi att föra vidare dysfunktionella mönster som upprepar sig igen och igen. Den enklaste vägen kan vara att underordna sig. Men vi har alla ett ansvar att inte föra det osunda vidare till nästa generation.

Hur tidigare generationers uppväxt påverkar kommande generationer är ett tema Carina Blid länge haft tankar och funderingar om. Hur det outsagda, det gömda, kan vara roten till de sätt människor lever sina liv och till de beslut de fattar. Men hur ska man kunna få syn på destruktiva beteenden och göra något åt det osunda när man själv lever mitt i det? Minnen kan döljas men kan inte hindras att komma fram.

- Jag ville skriva om det!

 

Det säger Carina Blid, som växte upp i Södra Biskopsgården i Göteborg. Nu debuterar hon med romanen Glimtar av minnen. Boken är en fiktiv berättelse inspirerad av verkliga händelser. Huvudpersonen Helena, lever ett hektiskt vardagsliv som ensamstående mamma med tre barn, ett arbete som lärare och besöken hos mamman som är dement och sitter på hem. Helenas vardagsliv skildras under ett år med tillbakablickar på uppväxten som vävs ihop med mammans minnen som kommer upp. Vad inträffade egentligen på trettio-talet när hennes mamma växte upp? Det blir en inre resa för Helena, pusselbitarna läggs ihop. Kanske är händelser och de val hon gjort i livet inte en slump?

 

Grundtemat i boken är att se igenom mönster och våga bryta när något hindrar en från att må bra. Men det kan kosta. För att kunna läka är det nödvändigt att se den osynliga lojaliteten och att finna grundorsaken till osunda beteenden. Glimtar av minnen är en roman som väcker de djupa existentiella frågorna. ”Jag skriver om människors utsatthet, om relationer, om svårigheter men också om det hoppfulla i livet och om det som ger glädje. Jag hoppas att mina böcker ska vara spännande, roliga, inspirerande och ge läsaren egna reflektioner. Att skriva boken har hjälpt mig förstå och komma till ro med min egen historia”, säger Carina Blid.

Carina Blid_porträtt.jpg

Pressmaterial

Ladda ned Carina Blids presskit innehållande pressrelease, porträttbild, provläsning.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.