Lise-Lotte Hellöre

Två oväntade bieffekter av pandemin var ökat våld i nära relationer samt ökat innehav av hund, två ämnen som speglas i forskaren Lise-Lotte Hellöres debut som romanförfattare. Båda böckerna handlar om kärlek, men ur olika synvinklar. Berättelserna utspelar sig i svenskspråkiga Åbo och huvudpersonerna är starka kvinnor som går igenom avgörande skiften i livet.

 

Lise-Lotte Hellöre föddes i Jakobstad i Finland och är nu bosatt i svenskspråkiga Åbo. Som akademiker har hon publicerat både böcker och artiklar tidigare, men debuterar nu även som skönlitterär författare, med romanerna ”Kriser & Kärlekar” och ”Petrus”. Det centrala ämnet är kärlek, med budskapet att livet ger och livet tar. De djupaste kriser kan föda nya möjligheter och oftast visar vägar fram som man inte sett tidigare. Medan ”Petrus” håller sig till moderskärleken, breddar ”Kriser & Kärlekar” begreppet och undersöker kärlekens många uttrycksformer.

 

Att ge ut sina böcker är en livslång dröm för Lise-Lotte som äntligen uppfylls Där kan hon kombinera sin akademiska bakgrund med sin livserfarenhet och kreativa penna. - När jag är inne i skrivflöde vet jag inte själv vart texten leder mig, det är en häftig upplevelse, säger Lise-Lotte, och tillägger att mycket av tankearbetet bakom böckerna görs på långpromenader med hennes älskade golden retrievers.

 

”Kriser & Kärlekar” utspelar sig på ett fiktivt terapicentrum i Åbo, och på kända platser så som Katrinedal, stadsparkerna och Åbo torg. Här jobbar huvudpersonen Henna som är psykoterapeut. Som hemligt vapen förlitar hon sig på astrologi för att förstå sin klient bättre. Hon lider av bluffsyndrom, och känner sig otillräcklig, trots sin kompetens. Den känslan är Lise-Lotte själv väl förtrogen med som del av den finlandssvenska minoriteten i Finland.

- Jag vill gärna rikta mig till de läsare som hunnit leva och misslyckas, men också lyckas i livet. Därav kommer titeln till boken, kriser och kärlekar. Vi som levt lite längre hinner med flera kapitel i livet, det är flera kriser, men också flera kärlekar.

 

”Petrus” är en hyllning till moderskapet. Huvudpersonen Josefin är professor som forskar inom familjevåld vid Åbo Akademi och har ännu en dröm att uppfylla i livet, att bli mamma. Många oväntade händelser knyter samman forskning och privatliv, och Josefin dras omärkligt in i ett nät av manipulation, lögner och våld. Lise-Lotte har själv levt många år i universitetsvärlden och smittats av den karriäranda som kännetecknar framstående forskare. Hennes forskning i familjevåld har gjort henne väl förtrogen med hur undflyende övergreppen kan vara. Att våld i nära relationer kan dyka upp där man minst anar.

 

Nu hoppas hon att böckerna skall sätta Åbo på kartan och inspirera läsaren att komma igenom gamla ärr som historien kan ha lämnat i ens själ och istället hitta sig själv och kärlekens många ansikten.

Lise-Lotte Hellöre_porträtt_mindre.jpg
Lassbo_Petrus.png

Petrus är en feelgood-thriller om den tickande biologiska klockans utmaning för en karriärkvinna och om hur lätt det kan ge ödesdigra konsekvenser att träffa fel person vid fel tidpunkt. Samtidigt är boken en hyllning till moderskapets uråldriga mysterier.

Är det ödets nyck att mannen med röd halsduk dyker upp igen och igen, undrar professor Josefin.

Petrus kommer in i Josefins liv likt en manlig sagofé som svingar sitt spö och sedan försvinner spårlöst igen.

Pressmaterial

Ladda ned Lise-Lotte Hellöres presskit innehållande pressrelease, porträttbild, provläsning.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.