Nada Alami

- Trots det som hände min familj i juni 1967, då vi blev beskjutna framför mina ögon av israelisk militär i barnkammaren i vårt hem, har jag förlåtit. Det kanske låter märkligt. Men varför ska jag hata? Hatet förgör människan, och jag vill absolut inte förgöra min själ. Det är hatet och oförståelsen som gör att konflikten tillåts pyra och fortsätta. Det ser jag som en gåva som mina föräldrar givit oss barn – att inte hata! En gåva som jag har fört vidare till min son, säger Nada Alami, som nu debuterar som författare med en självbiografisk historia.

​​

Svart Skimmer är den sanna historien om författarens morbror, Waleed´s, liv. Genom det berättas om Israel-Palestina konflikten och om hur olika politiska makter påverkat en av världens centrala konflikter, som än idag pågår. Boken är skriven för att belysa en annan bild av det Palestinska folket än den vi matas med genom media.

- Jag vill berätta om Palestinierna och göra dem till människor av kött och blod, med en anrik historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka.

 

Nada är själv med i boken, som barn. Jerusalem ockuperades 1967. Hon var då tio år gammal och hennes familj besköts mitt framför ögonen på henne. I och med konflikten blev hennes släkt borttvingade under terror och spriddes till olika platser runt om i världen. En del försvann. Det är ett öppet sår man bär på resten av livet, säger Nada. Inga människor på denna jord tolererar förtryck. Om man lär av historien, borde man fatta andra politiska beslut och samarbeta i stället. Även det judiska folket är offer i denna konflikt.

 

Som ung kvinna flyttade Nada till Sverige, där hon bland annat studerade internationella relationer, statskunskap samt informationsteknik vid Göteborgs Universitet. Hon var politiskt aktiv i Palestinagruppen, deltog i debatter och höll föreläsningar. Det var en utsatt position och hon blev hotad både via brev och telefonsamtal.

 

Boken har hon arbetat med under 20 års tid, med start 1993 då hon fick möjlighet att träffa sin morbror i Jerusalem. Hans berättelser lade grunden. Efter det åkte hon till Gaza och Jordanien och intervjuade folk i flyktinglägren och hon har gjort en gedigen research för att verifiera historiska händelser.

 

Boken är skriven till dem som vill ta del av en familjs öde i skuggan av en konflikt som lever, närs och fortfarande bubblar under ytan.

- Att ha varit med om och upplevt krigets fasor försvinner aldrig ur ens medvetande. Så länge man lever väcks man ofta av mardrömmar!

Nada_portätt3.jpeg
svartskimmer.png

Pressmaterial

Ladda ned Nada Alamis presskit innehållande pressrelease, porträttbild, provläsning.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publiserar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.

Lassbo Förlag

+46 735 93 29 05

josefin@lassboforlag.se

www.lassboforlag.se

Huvudkontor: Allmänna vägen 2A, 414 60 Göteborg

Event i Göteborg: Sockerbruket 17, vån 6

Event i Stockholm: Ekskäret, Birger Jarlsgatan 58

  • Facebook

©2020 by Lassbo Förlag