Svart skimmer

Boken släpps den 19:e november

Svart skimmer_Nada Alami.jpg

Pris 198:-

Mjukband

FSC-märkt (miljömärkt)

19 cm x 13 cm

308 sidor

Släpps 19 november 2020

Svart skimmer är den sanna berättelsen om författarens morbror Waleed, dennes liv och hans flykt från hemstaden Lydda i Palestina. Genom honom skildras en av världens centrala konflikter, som pågår än idag: Palestina–Israel-konflikten. 

 

Svart skimmer beskriver krigets grymheter och det förvisade folkets fruktansvärda öde i brännande vittnesskildringar. Men det är också en gripande berättelse om gränslös kärlek, om familjeband som aldrig brister, om längtan efter en plats att kalla sin egen, och om underbara människor som aldrig ska glömmas.

Nada Alami tecknar med sitt väl avvägda språk levande porträtt av alla de människor vi får lära känna genom boken. Hon har också en underbar förmåga att locka läsaren till skratt, trots det mörker som skildras. Boken handlar inte bara om en mans flykt och det är inte bara en släkthistoria – det är ett helt folks historia.

Nada Alami är född och uppvuxen i Jerusalem och flyttade som ung kvinna till Sverige. Hon är författare, sjuksköterska och debattör. Boken har tagit nästa tjugo år att skriva. Den bygger på en omfattande research och autentiska historier från hennes egen familj samt människor hon intervjuat i flyktinglägren i Gaza och Jordanien. 

 
Svart skimmer_Nada Alami.jpg

Fysisk bok, kartonnage

198:-

Pressmaterial

Ladda ned presskit innehållande pressrelease, porträttbilder, provläsning.

Läsarnas röster

”Jag sträckläste boken. Den är helt fantastiskt spännande, otäck ibland men med mycket kärlek, vackra miljöbeskrivningar, humor och glädje i det otäcka. Jag ska rekommendera den till alla jag känner.”

/Gunilla Karling

 

”En av de bästa böcker jag läst. Jag fortsätter att låna ut den till mina vänner.”

/Anette

 

”Svart skimmer är mycket läsvärd. Trots att dess innehåll så fruktansvärt och sorgligt är den lätt att läsa med sitt tydliga och målande språk.”

/Marianne Lindholm, f.d. Chef på SU

 

”Jag har precis läst en fantastisk skildring om palestiniernas nutidshistoria. Författaren Nada Alami har lyckats skildra detta genom sin egen släkthistorias öde. Med gedigna efterforskningar av vad som pågick framförallt från åren då Palestina kolonialiserades av både engelsmän och därefter sionisterna och bildandet av staten Israel till nutid.

Jag hoppas att så många som möjligt får chans att läsa denna bok och få en mycket djupare förståelse för palestiniernas öde.”

/Inger Björklund, språkforskare

 

”Tack för att du lade ner 20 år av ditt liv för att skriva denna betydelsefulla bok. Med din familj i centrum har du gett oss information som omvärlden gärna vill dölja. Jag önskar att boken får många läsare och kommer att sprida den i mina kretsar.”

/Eva Hammad

 

”Jag är imponerad av det författaren Nada Alami åstadkommit. Boken är så fint skriven. Det känns som om man är med själv. Man kan se framför sig landskapen, träden och känna dofterna. Waleeds upplevelser, funderingar och känslor går in i mig. Allt som han och släkten fått utstå och fortfarande blir utsatta för. Jag har läst mycket om de olika krigen och judarnas inflyttning och uppbyggnad av Israel. Men det är första gången jag läst en personlig beskrivning av Palestiniernas fördrivning och situation.”

/Torgny Segerberg, headhunter

 

”Svart skimmer en mycket läsvärd bok. För mig som en inbiten historieätare som läst mycket om Palestina känner jag igen mycket av historien såsom Nada Alami berättar den. Men biografin gör det hela så mycket mer levande.”

/Pasqualle Medina, översättare

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.