top of page

Agneta Danielson

Pretty%20pastel%20bokeh%20fairy%20lights%20background._edited.jpg

Agneta Danielson har levt ett långt och innehållsrikt liv. Hon ser sig själv som en aktris med framtiden bakom sig. Det har varit en dans, men ingen dans på rosor. Ett 40-tal olika yrken har hon haft, i olika länder, bland annat som sjukvårdsbiträde, lärare, översättare, servitris, och gogo-dansös. Mest känd är Agneta antagligen för sin medverkan i TV-serierna ”Svenska Hjärtan” och ”Alfhild och Ortrud” och ”Fådda blommor”.

Som 37-årig student på Journalisthögskolan blev Agneta djupt förälskad i Angeredsteatern, en fraktion som brutit sig ur Stadsteatern för att ta teatern också till förorterna. Där jobbade hon på kontoret som publikarbetare innan hon fick roller på scenen. Sedan dess har hon synts på Folkteatern och Aftonstjärnan i Göteborg och ett dussintal andra teatrar i Sverige.


Att skrivandet alltid varit en ventil för henne, en vän att prata med när känslorna svämmar över, är det inte så många som känner till. Lusten att skriva har förstärkts genom egna föreställningar Agneta skrivit och framfört de senaste åren. Ofta har folk frågat om texterna finns utgivna att läsa någonstans. Men det var inte förrän Covid härjade, som hon började ta tag i den stora mängd texter hon samlat på sig genom åren. I en vän, Ewa Wilhelmsson, som Agneta gått flera skrivarkurser för, fick hon den sparringpartner hon behövde. Under ett år arbetade de två tillsammans med texterna, som nu ges ut i boken ”Dansa på glas”.

- ”Jag hade aldrig tänkt att det skulle bli en bok, säger Agneta. Det var pärmvis med texter av olika slag, som inte passade ihop och som inte passade i någon genre. Det var poesi, ren fiction, kåserier, barndomtrauman och så plötsligt en raplåt om Göteborg!”


Det som binder ihop texterna är samhällsengagemanget, skärpan, fantasin och djupet. Flera gånger nuddar texterna vid människans skörhet, förfall och stundande död. Men de är också genomsyrade med skönhet och den galghumor som är Agnetas signum.


En upplevelse Agneta burit med sig genom livet, var när hon som ungt sjukvårdsbiträde fick vaka hos människor som låg för döden. Till exempel hos en gammal kvinna, som hela livet i hemlighet älskat samma man; ungdomskärleken som for till Amerika. Själv tordes kvinnan inte följa med. Hon gifte sig, fick barn och ett gott liv, men hjärtat glömde aldrig mannen på fotografiet vid hennes dödsbädd.

- ”Hon tog min hand och sa ”ångra aldrig det du gjorde, ångra bara det du inte gjorde!”. Det har jag försökt leva efter även om det gått sisådär, säger Agneta med ett snett leende.

Dansa på glas

FF2FF_Mockup.png

"Den här boken bryr sig inte om tiden, eftersom våra minnen inte bryr sig om tid.  
Det är inte tiden som lockar fram minnen, utan helt oväntade saker som lukt, en text, en sång, ett okänt ansikte på ett tåg, ett barns gråt…"

Pressmaterial

Ladda ned Agneta Danielsons presskit innehållande pressrelease, porträttbild, provläsning.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.

bottom of page