Eva Armstrand
I mänsklig isolering frodas dysfunktionalitet. För att vi ska förstå hur det sociala arvet smyger sig in i vårt liv och färgar oss i många generationer måste vi tala med varandra och be om hjälp. Eva Armstrands egen livserfarenhet av att växa upp i en dysfunktionell familj med en alkoholiserad och våldsam far och en medberoende mor har resulterat i debutromanen Svärdets väg.
Titeln Svärdets väg symboliserar människan som formats, liksom klingan, av eld och genom stålbad och kommer ut på andra sidan med ny kraft och skärpa. Genom att dela sin egen historia vill Eva hjälpa alla dem som fortfarande lever i samma skräck som färgade och formade henne själv. Eva vandrar schamanens väg tillsammans med sin man, som är samisk noid, liksom hans farfar var. Det är den nordiska traditionen som fanns innan vikingatiden som ligger Eva närmast om hjärtat och hon känner att hon äntligen har hittat hem, i det nordiska ljuset i Lappland. Men vägen dit var allt annat än spikrak.
Det var i den skånska myllan hon växte upp och kom att arbeta med allt från jord till bord, med djurhållning och som köksmästare och krögare. Traktor fick hon lära sig köra när hon var så ung att hon fick stå upp och köra för att fötterna skulle nå pedalerna.
-Min barndom var ett helvete! Från början av mitt liv var jag nog en kandidat att bli en riktigt misslyckad figur. Jag avlades i våld och jag kom att fostras med våld. Men jag hade turen att få ett sunt förnuft, en intelligens och en styrka. Jag fann också det vi kallar för Andlighet. Jag flyttade till Lappland för tio år sedan genom en kallelse från andevärlden. Nu lever jag ett enkelt liv och försöker vandra mjukt på vår Jord. Men jag tar inte skit längre.
Processen med att skriva boken, utifrån minnesfragment och insikter har tagit många år och inneburit många tårar. Men också en möjlighet till tillfrisknande och förståelse.
- Jag har förstått att även förövaren är ett offer för saker som vi inte kanske inte vet något om. Om man aldrig får lära sig något annat, blir det dysfunktionella normalt och det du även för vidare till dina barn, i generation efter generation. Därför får vi inte tiga längre!
Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.
Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.