top of page

Krister Segergren

Pretty%20pastel%20bokeh%20fairy%20lights%20background._edited.jpg

Från ”pappa Görans” fattigdom och lungsoten i Norrbotten till eremitliv i skogen och tio år i Indien. En berättelse om sökande, efter ursprung och efter djupet i vår egen existens. Livet har fört Krister Segergren långa sträckor, men fokus har alltid varit detsamma: den inre resan.

Nu är han aktuell med den självbiografiska debutromanen ”Den tomma cirkeln”, som blev vinnare 2021 i Lassbo förlags manustävling. Boken skildrar en väv av människoöden, minnen och medvetandets gåta. En livsresa som börjar i Kiruna som ”turnébarn” efter en oönskad graviditet, spädbarnshem och till slut fosterföräldrar i Luleå. Här börjar ett nytt liv och barndomen beskrivs i ett poetiskt språk och med djup inlevelse. ”Pappa Görans” tystnad är dock en gåta för det lilla barnet.

”Jag förstod aldrig hans  tystnad, men nu gör jag det. Den kan fortfarande inte översättas i ord men där samlades fattigdom och hunger, vägglöss, lungsot och förnedring."


Men vem var mannen som vandrade runt med en säck på ryggen under pappans uppväxt, fylld med sten? Och vilka är de mystiska symbolerna på mormor Elsas vas i familjens lägenhet i Luleå? Ingen vet. Ett sökande tar sin början som leder till eremitliv i skogen, rigorösa fysiska utrensningar och tio år med andliga lärare i Indien. Där levde Krister med två andliga lärare; den kända Sai Baba i södra Indien och den helt okände ”Guruji” i norr. Den unika livsväg han valde redan i 20-års åldern försakade studier och karriär till förmån för ett inre sökande. Ett sökande som ledde fram till innebörden av den tomma cirkeln som den buddhistiska munken Kakuan Shion beskrev i Japan på 1100-talet.


”Kanske ska vi inte ta oss själva på så stort allvar. Hela vår personlighet som vi så hårt slår vakt om är en mycket tillfällig historia som vi inte behöver oroa oss så mycket över”, säger han lugnt.


Att han skulle ge ut en bok har han vetat i över 25 år. Att skriva har han alltid haft lätt för, men det har mest blivit dikter. Arbetet med boken har krävt mycket research och tagit många år.

”Någonting inom mig ville få denna bok skriven. Jag vill beröra, fascinera och inspirera. Alla människoöden har så mycket att berätta”.

Den tomma cirkeln

FF2FF_Mockup.png

En självbiografisk berättelse om sökande, efter  ursprung och efter djupet i vår egen existens. En väv av minnen, människoöden och medvetandets gåta. Från pappa Görans tystnad i Norrbotten - via kloster i Indien och på Sri Lanka - till innebörden av den tomma cirkeln som den buddhistiska munken Kakuan Shion beskrev i Japan på 1100-talet.

Pressmaterial

Ladda ned Krister Segergrens presskit innehållande pressrelease, porträttbild, provläsning.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.

bottom of page