top of page

Leif G Hultman

Pretty%20pastel%20bokeh%20fairy%20lights%20background._edited.jpg

Kan man bygga in ”lycka” i sitt boende?

-Javisst,  svarar trädgårdsmästaren och entreprenören Leif G Hultman, aktuell med  Ecobyn Viadal – växthusboenden ritade av Wingårdhs arkitektbyrå i Malmö,  under ledning av Joakim Lyth. I dagarna öppnar han dörrarna för  besökare på bostadsmässan H-22 och släpper samtidigt boken ”Bo &  leva lycklig i växthus”.

Leif G Hultman - på 80-talet  känd som ”Yuccakungen” när han blev först med att importera Yuccapalmer  till Sverige från Latinamerika - har sina framsynta föräldrar att tacka  för mycket. Redan som baby placerades han i växthusets trevliga värme,  medan de jobbade i familjens handelsträdgård. När det var blåsigt och  minusgrader ute, var det fortfarande lagom varmt och väldoftande där  inne. Kontakten med- och kärleken för jorden och odling fick han med  bröstmjölken och tio år gammal byggde Leif sitt första växthus, av  kvarlämnat material. Att återbruka det som fanns och värna om naturens  resurser blev en självklarhet, liksom att äta grönt och visa vänlighet  mot sina medmänniskor.

– Jag har aldrig smakat på  kött i hela mitt långa liv! Säger han glatt. Vi fick lära oss att äta  morötter, för det var inte bara gott och nyttigt utan också bra för  synen. Jag ser fortfarande helt perfekt utan glasögon.

Drömmen om att bo och leva  lycklig i växthus har han burit med sig genom livet. När han berättade  om sina idéer för Wingårdhs arkitektbyrå i Malmö, blev de eld och lågor.  Det blev starten till ett nära samarbete runt utvecklingen av familjens  handelsträdgård i Viadal till en framtidsinriktad och klimatmedveten  ekoby, med både fristående hus och radhus -alla inbyggda i enorma  växthus. Där skall man kunna bli självförsörjande på frukt och grönsaker  och leva året runt i medelhavsklimat. Alla material är naturliga och så  mycket som möjligt är återbruk. ”Det är inget vi tänkt särskilt mycket  på, det var bara naturligt att göra så”, säger Leif. Hustaket, som inte  behöver skydda mot väder och vind, är platt och utgör en enorm uteplats,  där man kan laga mat och umgås. Energiåtgången för huset försörjs till  största delen av solcellspaneler på växthustaket. Mellan husen ligger en  liten sjö, med ett planterat naturligt ekosystem, där man kan bada och  fiska. Under bomässan H-22 öppnar han dörrarna till det första  visningshuset för allmänheten. Samtidigt släpper han sin första bok, som  handlar om projektet och bakgrunden till det.

- Min fars visdomsord till mig  ,för att få ett bra liv, var att: 1, bilda familj, 2, plantera ett träd  och 3, skriva en bok. Nu har jag gjort alla tre! Säger Leif, som med  sin bok vill föra vidare allt det goda han själv fått med sig i livet.

Bo & leva lycklig i växthus

FF2FF_Mockup.png

Bo och leva lycklig i växthus  beskriver skånska Viadal, och hur det går till när platsen omvandlas  från handelsträdgård till en modern ekoby med fokus på trivsel och  lycka. Husen som ska byggas i Viadal kommer att få ett skyddande och  värmande skal av glas, ett extra rum med ett behagligt medelhavsklimat,  fritt från regn, vind och snö. 

Pressmaterial

Ladda ned Leif G Hultmans presskit innehållande pressrelease, porträttbild, provläsning.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.

bottom of page