top of page

Nada Alami

Pretty%20pastel%20bokeh%20fairy%20lights%20background._edited.jpg

- Trots  det som hände min familj i juni 1967, då vi blev beskjutna framför mina  ögon av israelisk militär i barnkammaren i vårt hem, har jag förlåtit.  Det kanske låter märkligt. Men varför ska jag hata? Hatet förgör  människan, och jag vill absolut inte förgöra min själ. Det är hatet och  oförståelsen som gör att konflikten tillåts pyra och fortsätta. Det ser  jag som en gåva som mina föräldrar givit oss barn – att inte hata! En  gåva som jag har fört vidare till min son, säger Nada Alami, som nu  debuterar som författare med en självbiografisk historia.

Svart Skimmer är den sanna  historien om författarens morbror, Waleed´s, liv. Genom det berättas om  Israel-Palestina konflikten och om hur olika politiska makter påverkat  en av världens centrala konflikter, som än idag pågår. Boken är skriven  för att belysa en annan bild av det Palestinska folket än den vi matas  med genom media.

- Jag vill berätta om  Palestinierna och göra dem till människor av kött och blod, med en anrik  historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka.


Nada är själv med i boken, som  barn. Jerusalem ockuperades 1967. Hon var då tio år gammal och hennes  familj besköts mitt framför ögonen på henne. I och med konflikten blev  hennes släkt borttvingade under terror och spriddes till olika platser  runt om i världen. En del försvann. Det är ett öppet sår man bär på  resten av livet, säger Nada. Inga människor på denna jord tolererar  förtryck. Om man lär av historien, borde man fatta andra politiska  beslut och samarbeta i stället. Även det judiska folket är offer i denna  konflikt.


Som ung kvinna flyttade Nada  till Sverige, där hon bland annat studerade internationella relationer,  statskunskap samt informationsteknik vid Göteborgs Universitet. Hon var  politiskt aktiv i Palestinagruppen, deltog i debatter och höll  föreläsningar. Det var en utsatt position och hon blev hotad både via  brev och telefonsamtal.


Boken har hon arbetat med  under 20 års tid, med start 1993 då hon fick möjlighet att träffa sin  morbror i Jerusalem. Hans berättelser lade grunden. Efter det åkte hon  till Gaza och Jordanien och intervjuade folk i flyktinglägren och hon  har gjort en gedigen research för att verifiera historiska händelser.


Boken är skriven till dem som  vill ta del av en familjs öde i skuggan av en konflikt som lever, närs  och fortfarande bubblar under ytan.

- Att ha varit med om och  upplevt krigets fasor försvinner aldrig ur ens medvetande. Så länge man  lever väcks man ofta av mardrömmar!

Svart skimmer

FF2FF_Mockup.png

Svart skimmer är den sanna berättelsen om författarens morbror  Waleed, dennes liv och hans flykt från hemstaden Lydda i Palestina.   Svart skimmer beskriver krigets grymheter och det förvisade folkets  fruktansvärda öde i brännande vittnesskildringar. Men det är också en  gripande berättelse om gränslös kärlek, om familjeband som aldrig  brister, om längtan efter en  plats att kalla sin egen, och om underbara människor som aldrig ska  glömmas.

Pressmaterial

Ladda ned Nada Alamis presskit innehållande pressrelease, porträttbild, provläsning.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.

bottom of page