Berit Frøseth
De senaste åren har antroposoferna varit ute i blåsväder i media. Debatten om waldorfpedagogiken kom återigen upp genom dokumentären om Solvikskolan på SVT förra året. Kritik av antroposofiska läkemedel ledde till stängningen av Vidarkliniken, Nordens enda sjukhus för alternativ vård, 2019. Antroposofins holistiska perspektiv, som även inkluderar en andlig dimension avfärdas som ovetenskapligt. Men inom samtidskonsten frodas intresset för det andliga, inte minst genom Hilma Af Klints popularitet. Nu skrivs berättelsen om den antroposofiska rörelsen och de människor som bidrog till antroposofins utveckling i Sverige.
Boken är skriven som en biografi om en av antroposofins centralpersoner; konstnären, folkbildaren, trädgårdsmästaren och författaren Arne Klingborg. Berättelsen sträcker sig från hans födelse 1915 till grundandet av Rudolf Steinerseminariet 1964. Författaren Berit Frøseth kom själv tidigt i kontakt med antroposofin genom sina närmaste vänner på Steinerskolan i Oslo, vars föräldrar var framträdande antroposofer.
"De sju första åren av mitt liv var jag nog ett ganska ensamt barn som ofta vistades i en ”annan värld”, den metafysiska världsbilden och antroposofins många idéer kändes aldrig främmande."
Som 20-åring studerade Berit vidare vid Emerson College, en högskola för antroposofi i Sussex, England. Efter studier vid konsthögskolan i Oslo och några års arbete som grafiker, längtade hon efter ett kreativt arbetssammanhang och flyttade till Järna för att återuppta de antroposofiska studierna. Hon började arbeta i ett konstnärskollektiv i en ateljé på gården Yttereneby, där de ägnade sig åt måleri, eurytmi, meditation och Steiners tankar om konst. I ladan bredvid förvarades - den då okända - Hilma af Klint´s nu världsberömda konstskatt.
-Hilma var också antroposof, mottog vägledning från Steiner, och studerade hans skrifter under största delen av sitt liv. Hon och Arne Klingborg har därför många gemensamma nämnare, berättar Berit.
Boken visar hur varje människa måste få en möjlighet att utveckla sina kreativa resurser. Steiners tankar om det andliga i konsten var på många sätt före sin tid och innefattar frågeställningar som fortfarande är outforskade och aktuella. Bredvid det konstnärliga temat vill boken visa att materialismen inte kan lösa tidens sociala, mänskliga och kulturella problem. Vi behöver inkludera den andliga sidan för att skapa djupgående förändringar i samband med t.ex. klimatfrågan, den skenande ekonomin, förhindra utvecklingen av nya civilisationssjukdomar eller hitta ett värdigt sätt att utnyttja naturens resurser. Därför kände jag att den här boken var så viktig att skriva, avslutar Berit Frøseth, med eftertryck.
Ett liv i konsten
Arne Klingborg & antroposofin
Detta är berättelsen om konstnären Arne Klingborg (1915–2005): målare och antroposof, trädgårdsmästare, utställningskurator och folkbildare. Biografin skildrar Arne Klingborgs liv från hans födelse 1915 fram till grundandet av Rudolf Steinerseminariet i Järna 1964.
Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.
Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.