Emelie Hill Dittmer

Krig och trauma påverkar i minst tre generationer. Det insåg Emelie Hill Dittmer efter att hon vågat resa till Tyskland och minnesplatsen för koncentrationslägret Ravensbrück, Nazi-Tysklands största koncentrationsläger särskilt avsett för kvinnor och som hennes farmor överlevt. Därefter fick hon stipendium för att arbeta licensierat med en traumaanpassad skrivmetod. Nu debuterar hon med boken Skriv för att läka – En guide i reflekterande skrivande.
Mellangenerationstrauman - det vill säga generationsöverskridande trauma, innebär överföringen av emotionell, fysisk eller social smärta från en person till dennes barn. Många kursdeltagare jag möter vittnar om detta och söker sig till mina kurser på grund av att det finns ett mellangenerationstrauma i deras familj.
Emelie är idag internationellt erkänd skrivpedagog och leder kurser i reflekterande skrivande, bland annat på folkhögskolor och för kommuner. Processen att skriva den egna boken har varit ganska så lång och krokig, och stundvis mycket känslosam. -”Det läkande skrivandet bygger till stor del på existentiella frågor, något som alltid kommit naturligt för mig”, säger Emelie Hill-Dittmer. -”Skrivandet kan öppna dörrar som vi inte trodde var möjliga!”.
Hennes eget reflekterande skrivande började i barndomen genom dagboksskrivande och brev. Emelie växte upp i en så kallad dysfunktionell familjebild där framför allt farföräldrarnas sår från andra världskriget vilade som en tung skugga över familjen. Hennes barndom var ensam och skrivandet blev tidigt en ventil och vän.
Emelie har bott på många platser världen över. Det var under sina år i England som hon fick ett oväntat uppdrag; att leda en skrivarkurs för välgörenhetsorganisationen mcch som stöttar vuxna med funktionsvariationer och psykisk ohälsa. Det blev startpunkten för en ny passionerad riktning för henne själv och snart hade hon kontakt med skrivvägledare runtom i världen. De blev en slags ny familj där hon kände djup samhörighet. Allteftersom hennes fallstudier växte blev hon alltmer övertygad om skrivandets kraft. Att förmedla detta till en svensk publik kändes livsviktigt för Emelie.
”Varenda kursdeltagare jag har mött har gjort avtryck hos mig!” säger Emelie med eftertryck.
Skriv för att läka – En guide i reflekterande skrivande med förord av Patricia Tudor Sandahl, är den första boken i sitt slag i Sverige, där forskning, fallstudier, skrivövningar och intervjuer med världsledande experter vävs samman med författarens egen berättelse.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.
Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.