top of page

Lise-Lotte Helløre

Pretty%20pastel%20bokeh%20fairy%20lights%20background._edited.jpg

Två  oväntade bieffekter av pandemin var ökat våld i nära relationer samt  ökat innehav av hund, två ämnen som speglas i forskaren Lise-Lotte  Hellöres debut som romanförfattare. Båda böckerna handlar om kärlek, men  ur olika synvinklar. Berättelserna utspelar sig i svenskspråkiga Åbo  och huvudpersonerna är starka kvinnor som går igenom avgörande skiften i  livet.

Lise-Lotte Hellöre föddes i  Jakobstad i Finland och är nu bosatt i svenskspråkiga Åbo. Som  akademiker har hon publicerat både böcker och artiklar tidigare, men  debuterar nu även som skönlitterär författare, med romanerna ”Kriser  & Kärlekar” och ”Petrus”. Det centrala ämnet är kärlek, med  budskapet att livet ger och livet tar. De djupaste kriser kan föda nya  möjligheter och oftast visar vägar fram som man inte sett tidigare.  Medan ”Petrus” håller sig till moderskärleken, breddar ”Kriser &  Kärlekar” begreppet och undersöker kärlekens många uttrycksformer.


Att ge ut sina böcker är en  livslång dröm för Lise-Lotte som äntligen uppfylls Där kan hon kombinera  sin akademiska bakgrund med sin livserfarenhet och kreativa penna. -  När jag är inne i skrivflöde vet jag inte själv vart texten leder mig,  det är en häftig upplevelse, säger Lise-Lotte, och tillägger att mycket  av tankearbetet bakom böckerna görs på långpromenader med hennes älskade  golden retrievers.


”Kriser & Kärlekar”  utspelar sig på ett fiktivt terapicentrum i Åbo, och på kända platser så  som Katrinedal, stadsparkerna och Åbo torg. Här jobbar huvudpersonen  Henna som är psykoterapeut. Som hemligt vapen förlitar hon sig på  astrologi för att förstå sin klient bättre. Hon lider av bluffsyndrom,  och känner sig otillräcklig, trots sin kompetens. Den känslan är  Lise-Lotte själv väl förtrogen med som del av den finlandssvenska  minoriteten i Finland.

- Jag vill gärna rikta mig  till de läsare som hunnit leva och misslyckas, men också lyckas i livet.  Därav kommer titeln till boken, kriser och kärlekar. Vi som levt lite  längre hinner med flera kapitel i livet, det är flera kriser, men också  flera kärlekar.


”Petrus” är en hyllning till  moderskapet. Huvudpersonen Josefin är professor som forskar inom  familjevåld vid Åbo Akademi och har ännu en dröm att uppfylla i livet,  att bli mamma. Många oväntade händelser knyter samman forskning och  privatliv, och Josefin dras omärkligt in i ett nät av manipulation,  lögner och våld. Lise-Lotte har själv levt många år i  universitetsvärlden och smittats av den karriäranda som kännetecknar  framstående forskare. Hennes forskning i familjevåld har gjort henne väl  förtrogen med hur undflyende övergreppen kan vara. Att våld i nära  relationer kan dyka upp där man minst anar.


Nu hoppas hon att böckerna  skall sätta Åbo på kartan och inspirera läsaren att komma igenom gamla  ärr som historien kan ha lämnat i ens själ och istället hitta sig själv  och kärlekens många ansikten.

Petrus

FF2FF_Mockup.png

Petrus är en feelgood-thriller om den tickande biologiska klockans  utmaning för en karriärkvinna och om hur lätt det kan ge ödesdigra  konsekvenser att träffa fel person vid fel tidpunkt. Samtidigt är boken  en hyllning till moderskapets uråldriga mysterier.

Kriser & kärlekar

FF2FF_Mockup.png

Kriser och kärlekar är en vardagsdramatisk feelgood-roman som  undersöker kärlekens olika former. Den hundälskande, tvivlande teologen  Henna jobbar på ett svenskspråkigt terapicentrum i finska Åbo. Hon  kämpar med balansen mellan sina klienters behov, sina egna behov och  framför allt med känslan av att inte duga. Trösten finner hon i samvaron med sin älskade hund.

Pressmaterial

Ladda ned Lise-Lotte Helløres presskit innehållande pressrelease, porträttbild, provläsning.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.

bottom of page