top of page

Rigmor Tjerngren

Pretty%20pastel%20bokeh%20fairy%20lights%20background._edited.jpg

Varje dag utsätts en halv miljon människor för kränkande särbehandling på sin arbetsplats. Nästan varje dag tar en människa livet av sig på grund av mobbing. Detta är ett nedtystat samhällsproblem som debatteras alldeles för lite.

Och grundproblematiken är större än så, det handlar om hur förödande det är för en människa att inte få tillhöra. Att bli utstött och marginaliserad utan förklaring. Det är något alla kan känna igen sig i. Det kan drabba vem som helst. 

Intresset runt sociala frågor har Rigmor Tjerngren alltid haft med sig, såväl i sin roll som universitetslärare, som debattör och som volontär på både kvinnojourer och Självmordslinjen. Men det var först med uppmaningen ”Skriv om det som skaver!”, som hennes egen mobbinghistoria som legat och skavt så länge, ville berättas.


Den första romanen skrevs snabbt, men resan var inte slut. Annika, bokens huvudkaraktär, insisterade på att Rigmor skulle fortsätta berätta om hennes minst sagt drastiska resa.

- Så det var bara att hänga med på detta tragikomiska äventyr i två delar till, berättar Rigmor, Det gick inte att släppa Annika. Det gick inte alltid att förstå Annika eller ens sympatisera med henne. Hon var omöjlig. Hon var destruktiv. Hon var sårbar. En obändig själ som för alltid finns kvar inom mig.


Skrivandet resulterade i trilogin om upplevelsen av att bli utstött, lämnad utanför, marginaliserad och utslängd i kylan utan förklaring, eller på grund av falska anklagelser. Vad det gör med en människa. Hur man får omformulera sitt liv och den man är. Hur man hanterar ett liv man inte vill ha. Hur man går sönder.


För bokens Annika är den utlösande faktorn att bli utsatt för kränkande särbehandling på sin arbetsplats, precis som det var för Rigmor själv. Hela denna nedbrytande process är autentisk. Däremot är människorna och händelserna omkring kamouflerade eller fiktiva.


År 2008 bildade Rigmor, tillsammans med ett antal andra drabbade, föreningen OMM, Organisation mot Mobbning. Hon lyssnade till hundratals berättelser och insåg att de till stora delar följer samma mönster.


Med trilogin önskar Rigmor att detta gigantiska samhällsproblem kommer upp på politikernas agendor och att det tillsätts ett oberoende Institut som utreder alla fall av misstänkt mobbning.

- Metoden att knäcka en annan människa skall få sitt lagrum i Brottsbalken. Så här får det inte vara i en modern demokrati! Säger Rigmor med eftertryck.

Stå i lågor

FF2FF_Mockup.png

Stå i lågor är första delen i i en trilogi om Annika Domeij. De två följande är Askkroppen och Resa med Demoner.


Stå i lågor handlar om utanförskap. Att inte längre få tillhöra det vanliga livet, det som tagits för givet.
Vi får följa Annikas inre och yttre resa mot ett liv hon inte vill ha.

Men framför allt: det är en berättelse som många kommer att känna igen sig i.

Askkroppen

FF2FF_Mockup.png

Askkroppen är andra delen i en trilogi om Annika Domeij. Den första heter Stå i lågor och den tredje av avslutande delen Resa med Demoner.


Annika tillbringar allt längre tid i sängen.
Under täcket väver hon vilda planer. Hon måste hitta hål i utanförskapsväven, någonstans där hon kan krypa in och få vara med i ett sammanhang.

Resa med demoner

FF2FF_Mockup.png

Resa med Demoner är den tredje och avslutande delen i trilogin om Annika Domeij. Den första delen heter Stå i lågor och den andra Askkroppen.


Annika har en oklar målsättning om att hon ska hämnas. Eller få klarhet. Hon är på väg in i mörkret, hennes enda trygghet.

Pressmaterial

Ladda ned Rigmor Tjerngrens presskit innehållande pressrelease, porträttbild, provläsning.

Lassbo Förlag är ett modernt hybridförlag som producerar och publicerar fack- och skönlitteratur inom personlig- och andlig utveckling, ledarskap, hållbar utveckling, livsfilosofi och självupplevda berättelser.

Vi vill göra skillnad genom att ge ut böcker som guidar sin läsare närmare livspulsen och bidrar till att människor utvecklas. Böcker som öppnar för det som legat i det fördolda, som ger kunskap, inspiration och metoder som är praktiskt användbara, som fungerar och som kan göra verklig skillnad.

bottom of page